Kategorier
Feature

Drømmeopplevelse ble mareritt

I sommer fulgte Karl Bakke Nordlie (17) drømmen sin og dro på utveksling til USA. Der skulle han bo hos en vertsfamilie i et år. Etter bare noen få måneder i USA kom han tilbake til Norge.

Tekst: Eline A. Rønningen Foto: Aurora Johnsdatter og privat

Karl Bakke Nordlie er elev ved Elvebakken videregående skole. I år går han andre året på medier og kommunikasjon, men det var egentlig ikke planen. Planen var å være et år i USA, gjennom utvekslingsorganisasjonen EF. Der skulle han bo i byen Shawnee i Kansas, gå på skole og ta de fagene han var interessert i. Neste år skulle han ta opp igjen andre året her hjemme i Norge.

Karl går nå på Elvebakken.  Foto: Aurora Johnsdatter.
Karl går nå på Elvebakken.
Foto: Aurora Johnsdatter.

Gikk ikke som planlagt

Etter bare noen uker i USA begynte ting å forandre seg. Selv om førsteinntrykket av vertsfamilien var bra, snudde Karls tilværelse seg likevel på hodet. Noen av problemene skyldtes dårlig kommunikasjon mellom Karl og familien, mener Karl selv.
– De ga meg ikke tydelige beskjeder om hva de forventet av meg, eller om det var ting jeg gjorde som de ikke likte. Hadde kommunikasjonen mellom oss vært bedre kunne det hele endt ganske annerledes, forteller han.

 

Problemer som begynte som små og uviktige, ble bare større og større. Under denne perioden ble Karl kjent med en annen familie han kom godt overens med, og som han tilbrakte mye tid sammen med.
– De var som en ekstra støtte for meg, forteller han. Etter uker med stress, samtaler med rektor og EF var konflikten blitt så stor og innviklet at det ikke var andre løsninger enn at Karl måtte forlate USA. Karl har verken lyst eller lov til å gi mer detaljer om saken.

Begynte bra

Det var en lang prosess fra da Karl bestemte seg for å dra til USA på utveksling og til han endelig var på vei. Han måtte finne et byrå, skrive flere søknader, ordne papirer og visum. Spesielt viktig var en av søknadene. Denne skulle presenterte Karl for vertsfamiliene.

 

– Vertsfamilien velger ut hvem de vil ha boende hos seg ved at de leser en søknad man skriver. Jeg var heldig å få en vertsfamilie allerede før jeg dro fra Norge. Det er det nemlig ikke alle som får, forklarer Karl. I sommer var alle forberedelsene på plass og Karl var klar til å begi seg ut på sin store drøm.

 

I USA møtte han vertsfamilien sin og de tok ham godt i mot. Karl begynte på skolen, ble med på en teatergruppe og fikk seg raskt mange venner. Han fikk også erfare hvor åpne og vennlige amerikanere kan være, og han fikk et godt inntrykk av lokalbefolkningen. Alt så lovende ut for det kommende året. Men; så snudde alt seg på hodet.

Karl fikk mange gode venner i USA. Her på homecoming. Foto: privat
Karl fikk mange gode venner i USA. Her på homecoming. Foto: privat

Ikke vanlig å avbryte  

– Jeg reiste ikke hjem av egen vilje. Jeg ville gjerne fullført hele året i USA, forteller Karl.

 

Rådgiver på Elvebakken vgs; Grete Høibye forteller at de aller fleste elevene fra Elvebakken som reiser på utveksling har gode erfaringer med året. Det er kun et fåtall som sitter igjen med dårlige erfaringer. Hun forteller også at det ikke er spesielt vanlig å avbryte utenlandsåret.
– Dersom reisen blir avbrutt kommer det som oftest av problemer med vertsfamilien, sykdom eller brudd på alkoholregelen, informerer Grete.


Angrer ikke

Karl likte seg godt i USA mens han var der, og selv om reisen ikke gikk helt som planlagt, angrer han ikke på at han dro.

– Jeg angrer ikke. Jeg fikk mange nye venner som jeg kommer til å dra på besøk til senere. Jeg fikk også snakket engelsk i to måneder og det er jo en bra språkøvelse. Ikke minst er det meste av oppholdet en opplevelse jeg kommer til å ta med meg videre i livet.