Kategorier
Utvalgte

BANKENS INDRE KUNST

Leif Kruse, ansatt ved DNB, kommer inn i den store, lyse resepsjonen i første etasje med et smil om munnen. Han retter oppmerksomheten sin innover i bygget. Han begynner å beveger seg igjennom resepsjonen mot trappene som bukter seg oppover på kryss og tvers, alt i lyst treværk. På veggen henger det store, fargerike malerier som vekker ens oppmerksomhet straks. Fra høyre side strømmer det lys fra store vinduer som dekker hele veggen. På venstre hånd ser vi rett inn i kontorer, og møterom med en svært åpen løsning. Ansatte sitter klistret til PC-skjermer og enser ikke menneskene som går i trappene på den andre siden av glasset.

Tekst og foto: Thea Marion Aasen

SÆREGENT.Solskinnet reflekteres i glassveggene som vender seg ut mot Oslofjorden. På rad og rekke strekker ni bygninger seg høyt i været. Sorte og hvite farger om hverandre , og store vinduer og glassvegger som suger til seg lyset fra sola. De har fått navnet Barcode og reiser seg majestetisk mot himmelen i Bjørvika . Felles for byggene i Opera Kvarteret, Bjørvika, er at de skal ha sitt eget særegne uttrykk og være med på å gi hele området et spektakulært preg.

– Ettersom det er et bredt bygg er det viktig å få dagslys lengst mulig inn i bygningskroppen. Ved å «grave» inn i volumet oppnår vi forskjellige former for slisser, som igjen gjør at man får lys inn. I tillegg blir det en rekke spennende rom og terrasser som de ansatte kan ha gleden av, forteller Arne Folkestad Bjelland når han beskriver hvordan Dark Arkitekter AS og MVRDV gikk fram for å designe DNB sitt nye hovedbygg.

GJENNOMSIKTIG: Veggene og kontorene har svære vinduer som slipper inn mye lys og gjør at bygget virker mer åpent.
GJENNOMSIKTIG: Veggene og kontorene har svære vinduer som slipper inn mye lys og gjør at bygget virker mer åpent.
FARGESPRAKENDE: Kunstner Bjarne Melgaard har dekorert en hel vegg ved inngangen til bygget
FARGESPRAKENDE: Kunstner Bjarne Melgaard har dekorert en hel vegg ved inngangen til bygget

FARGERIK MORGEN.Fra utsiden ser man rett inn i kontorer og korridorer. Veggene og kontorene har svære vinduer som slipper inn mye lys og gjør at bygget virker mer åpnet. Når du går i trappene kan du se rett inn på møterom og kontorer til de ansatte. Langs trappen ved inngangen henger det gigantiske malerier, laget av Bjarne Melgaard. Veggen er stor og fargerik, og den vekker mye oppmerksomhet. Man får en glad og lystig følelse når du går forbi. Å beundre Melgaards kunstverk er helt sikkert en godt start på en tidlig arbeidsdag.

UTSIKT: Bygget har mange store, lyse møterom med god utsikt over Oslo sentrum
UTSIKT: Bygget har mange store, lyse møterom med god utsikt over Oslo sentrum

ENHETLIG. Innenfor byggets mange vinduer finnes det mange møterom med flotte utsikter over Oslo i alle retninger. Store vinduer er en gjenganger og gir rommet en glød som lyser opp tregulvene. Brune og beige farger går igjen i bygget i treplater og murvegger.
– Det var et ønske om at bygget skulle framstå som solid og enhetlig. Dette er en av grunnene til at man endte opp med en teglfasade i en lysebrun farge, forteller Arne Folkestad Bjelland.

ar20

ar6

ar61

FORENING. – Banken ønsket å ha en felles hovedinngang for alle de tre byggene. Det var mest naturlig å legge denne inngangen i midtbygget, ettersom dette bygget er det største, ble bygget først og var mest sentralt. Og ettersom det var regulert vei/opparvbeidet landskap mellom byggene, var man nødt til å få kontakten mellom byggene under bakken, sier Arne Folkestad Bjelland.

Plan 0 rommer blant annet kantine til de ansatte, og det er her byggene er bundet sammen. Kantinen er stor, og man kan se et tydelig skille i valg av farger, materialer og interiør ettersom hvilken del av bygget kantinen hører til.

UENDELIG VAKKERT. Lys blir reflektert i det uendelige i kunstverket til Yayoi Kusama.
UENDELIG VAKKERT. Lys blir reflektert i det uendelige i kunstverket til Yayoi Kusama.
GAMMELT OG NYTT FORENES: Et av de gamle vikingskipene som ble funnet vil bli utstilt i bygget
GAMMELT OG NYTT FORENES: Et av de gamle vikingskipene som ble funnet vil bli utstilt i bygget
DETALJRIKT. Store, flotte lysekroner pryder kantinetaket.
DETALJRIKT: Store, flotte lysekroner pryder kantinetaket.

MANGFOLDIG KUNST. Under selve byggeprosessen ble det funnet flere vikingskip når de gravde opp jorda i Bjørvika. Disse funnene forsinket i en viss grad byggeprosessen. Selv om skipene var i dårlig stand, ble alle funnene tatt vare på av arkeologer. DNB kommer til å betale for en ferdig restaurert båt som kommer til å stå i plan 0. Det vil være et overlys slik at alle som vil, kan se det fra oversiden i kvartalet.

Den anerkjente japanske kunstneren Yayoi Kusama er en av mange kunstnere som har fått sette sitt preg på bygget. Bak en anonym dør i kantinen finner du et mørkt rom med lys hengene ned fra taket som reflekteres i speil. Lysene reflekteres i det uendelige innover i rommet, i alle retninger. Rommet er ment som både underholdning og avslapning for de ansatte, men er også et magisk vakkert kunstverk. Å stå i rommet er en magisk opplevelse.

 

GJEMT, MEN IKKE GLEMT: Inspirert av Den Norske Opera og Ballet? Trappen som beveger seg forbi husets Børs-avdeling er omtrent det eneste i bygget som er tildekket. Her skal ikke de ansatte forstyrres, så når du går oppover trappene, går du ubemerket forbi. Alt er fortsatt i stil med resten av bygget.
GJEMT, MEN IKKE GLEMT: Inspirert av Den Norske Opera og Ballet? Trappen som beveger seg forbi husets Børs-avdeling er omtrent det eneste i bygget som er tildekket. Her skal ikke de ansatte forstyrres, så når du går oppover trappene, går du ubemerket forbi. Alt er fortsatt i stil med resten av bygget.
SAMMENKOMST. I toppetasjen finner du en stor restaurant som de ansatte kan benytte seg av. Her kan de ansatte møtes til julebord og andre sammenkomster.
SAMMENKOMST: I toppetasjen finner du en stor restaurant som de ansatte kan benytte seg av. Her kan de ansatte møtes til julebord og andre sammenkomster.

 

FELLES. Kunsten er ikke bare å finne inne i bygget, men også ute. Ute kan du finne både skulpturer og benker som er i stil med byggene. Dette kan beundres og benyttes av alle som ønsker. Det er laget passasjer mellom byggene, slik at området er tilgjengelig for alle.
FELLES: Kunsten er ikke bare å finne inne i bygget, men også ute. Ute kan du finne både skulpturer og benker som er i stil med byggene. Dette kan beundres og benyttes av alle som ønsker. Det er laget passasjer mellom byggene, slik at området er tilgjengelig for alle.